Strona 1 z 1

router

PostNapisane: 02 sty 2014 21:50
przez ja52
witam mam takie pytanie chcę mieć wi-fi w domu i zamierzam kupić router i czy po podłączeniu już będe mógł kożystać czy muszę podłaczyć pod komputer aha i czy potrzebne jest podłaczenie modemu ?

Re: router

PostNapisane: 02 sty 2014 23:20
przez Karl
Tak w ogóle to nie ten dział wybrałeś na zadanie pytania. A co do pytania to do routera musisz podłączyć modem, albo dowolny inny sprzęt, który dostarcza net. No chyba że będziesz mieć router z wbudowanym w środku modemem.

Re: router

PostNapisane: 28 sty 2014 15:10
przez ja12
ok ostatnie pytanie to jeśli ma wbudowany modem to nie muszę już nic podłanczać poza zasilaniem i czy jest jakiś transfer danych ?

Re: router

PostNapisane: 30 sty 2014 10:33
przez Marvi
to zależy, co za net chcesz podłączyć - jak net np. od Netii albo TPSA, to musisz mieć router z modem na kabel, a wtedy oczywiście trzeba podłączyć do niego kabel telefoniczny. Jak chcesz korzystać w routerze z mobilnego netu, to możesz kupić taki router z wbudowanym modemem mobilnym i wtedy oprócz włożenia karty SIM, podłączenia zasilania i skonfigurowania, nic nie trzeba będzie robić. W tej kwestii kombinacji jest dużo, bo można np. kupić router (np. Dovado Tiny) a do niego podpiąć osobno modem (np. jakiś Huawei).

Re: router

PostNapisane: 30 sty 2014 15:12
przez ja12
ja chce tylko do wi fi mam modem z t mobile ale jak udostępnjalem z tabletu to mi transfer zjadało a chodzi mi o to żeby było bez limitu

Re: router

PostNapisane: 30 sty 2014 18:01
przez Marvi
To ja już nie wiem o co Ci chodzi. Przecież wiadome jest, że jeśli udostępnisz net z T-Mobile na którym są limity - to będzie Ci je zjadało. Router nie jest fantastycznym urządzeniem, które powstrzyma ten proceder. Jak chcesz net bez limitu to kup stacjonarny internet od Netii albo Orange, tam nie ma limitów, dadzą Ci też router i powiedzą jak skonfigurować.

Re: router

PostNapisane: 31 sty 2014 16:26
przez ja12
a jak wsadze karte z modemu do telefonu to korzystając z neta nie poniose dodatkowych opłat?

Re: router

PostNapisane: 02 lut 2014 11:37
przez SmartFan
Jeśli na karcie SIM nie masz żadnych pakietów internetowych i jeśli Twój operator kasuje za każdy pobrany i wysłany kilobajt danych, to oczywiście poniesiesz koszta. No chyba że wyłączysz dane mobilne, wtedy nie będziesz mieć dostępu do neta, ale też nie będzie zjadać kasy.