Kilka pytań nowego użytkownika smartfona

Kilka pytań nowego użytkownika smartfona

przez wlodarek1 » 23 paź 2013 17:45

Od tygodnia mam smartfon - PRESTIGIO PAP 4500 .
Wymaga on prawie codziennego ładowania , wpadłem więc na pomysł aby zostawiać tego fona podłączonego do ładowarki na noc .
Nie wiem tylko czy takie za długie ładowanie nie szkodzi litowo-jonowej baterii :( Inna sprawa ; jak ręcznie sterować orientacją ekranu po wyłączeniu funkcji automatycznej orientacji . Może jest jakiś gest na pojemnościowym ekranie , przy pomocy którego możnaby samemu zmieniać orientację :cry:
Z góry dzięki za pomoc :D
Użytkownik
 
Posty: 42
Dołączył(a): 23 paź 2013 16:52


Re: Kilka pytań nowego użytkownika smartfona .

przez Pantsless » 23 paź 2013 19:36

Z tego co wiem nie ma takiego gestu, można chyba tym sterować w taki sposób, że zmieniasz orientację ekranu na pożądaną w danej chwili i wtedy wyłączasz możliwość jej zmieniania.

Co do baterii, to się nie martw. W akumulatorkach są specjalne zabezpieczenia, które zapobiegają przedwczesnemu ich zużywaniu. Jeśli smartfon wymaga doładowywania to po prostu doładowuj go i się niczym nie przejmuj.
Avatar użytkownika
Zaawansowany
 
Posty: 172
Dołączył(a): 09 cze 2011 10:41


Re: Kilka pytań nowego użytkownika smartfona .

przez wlodarek1 » 24 paź 2013 10:13

Dzięki za poradę :D , mam jeszcze takie pytania
co należy doinstalować , ustawić by zawartość smartfona była widoczna w domowej sieci gdy łączy się on z routerem po WIFI .
Zainstalowałem program AD SAMBA i dałem w nim na "connect" ale to nic nie dało . W folderze "sieć" nie pojawiła się ikonka nowego urządzenia .
W poprzednim moim telefonie SE HAZEL wystarczyło we właściwościach połączenia WIFI zaznaczyć "włącz udostępnianie plików" i wtedy na PC-cie i w tv [podłączonym do routera] pojawiała się ikonka o nazwie HAZEL .
A tu - w smartfonie z androidem 4.1.1 jak osiągnąć taki cel ?
Inna sprawa ; transfer po bluetooth jest bardzo powolny , choć smartfon ma blutacza w nowszej wersji niż jest "grzybek" bluetooth w komputerze .
Następna kwestia ; co oznaczają opcję ZSD i EIS w ustawieniach aparatu foto :( U mnie jakość dźwięku na nagrywanych filmikach 3GP jest dość słaba . Czy możnaby coś ustawić by dźwięk w nagrywanych smartfonem filmach był lepszy :o
Z góry dzięki za porady
Użytkownik
 
Posty: 42
Dołączył(a): 23 paź 2013 16:52


Re: Kilka pytań nowego użytkownika smartfona .

przez Pantsless » 24 paź 2013 18:48

Tam w sofcie pewnie Prestigio zostawiło trochę syfu z obsługi funkcji, których nawet w smartfonie nie ma. EIS to z tego co wiem włączanie i wyłączanie optycznej stabilizacji obrazu (a tego Twój Prestigio na pewno nie ma), a ZSD to Zero Shutter Lag, czyli migawka bez lagu - teoretycznie powinno przyśpieszyć robienie zdjęcia.

Jeśli chodzi o filmy, to jedyne co możesz zrobić to wejść w opcje kamery (jak masz interfejs do kręcenia filmu) i tam przestawić jakość na największą.

Co do współdzielenia plików, może Twój router ma firewalla i blokuje połączenia między smartfonem a kompem?
Avatar użytkownika
Zaawansowany
 
Posty: 172
Dołączył(a): 09 cze 2011 10:41


Re: Kilka pytań nowego użytkownika smartfona .

przez wlodarek1 » 25 paź 2013 19:21

Mój router ma wyłączony firewall , tu problem jest w czym innym .
Telewizor podłączony do routera widzi partycje z systemem plików NTFS i FAT32 . Nie widzi partycji desktopowych linuksów i androida .
System windows na pc-cie też sam z siebie nie widzi partycji innych systemów operacyjnych i trzeba na linuksie i androidzie kombinować aby tv lub pecet "widziały " pliki na urządzeniach z tymi systemami .
Jeśli chodzi o ustawienia dźwięku w menu ustawień kamery , to są tam 2 opcje ; NORMAL i MEETING . Która z nich jest lepsza :(
Ale słuchajcie ; zaniepokoiła mnie przed chwilą taka rzecz ;
W danych technicznych mego smartfona jest napisane ;
System operacyjny Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Pamięć wbudowana 4 GB
Czytnik kart pamięci microSD tak do 32 GB
Procesor ARM Cortex A9 MT6577T, dwurdzeniowy, 1,2 GHz
Pamięć RAM 1 GB

A ja przed chwilą zajrzałem do opcji PAMIĘĆ i tam stoi tak
Pamięć wewnętrzna ; 503 MB - prawie całkowicie zajęta .
Internal memory card ; 1,89 GB - jest całkowicie pusta ...
Karta microSD - poj ; 7,39 GB z czego zajęty jest 1 GB - reszta wolna .
W menu tam gdzie są informacje o telefonie zauważyłem w jego nazwie dodatkowo literę T . Czy to możliwe że mój nowy fonik ma o połowę mniej RAM-u i o połowę mniej wewnętrzny dysk FLASH :?
Użytkownik
 
Posty: 42
Dołączył(a): 23 paź 2013 16:52



Re: Kilka pytań nowego użytkownika smartfona .

przez Karl » 25 paź 2013 21:39

Z pamięcią się zgadza - z tych 4GB wbudowanej trzeba jeszcze odjąć to, co zajmuje system - i wyjdzie tego właśnie koło 2GB. Pamięć wewnętrzną i internal memory card możesz liczyć łącznie.

Co do Androida jako dysku sieciowego, to niestety jeśli Samba Filesharing for Android nie działa, to ja rozkładam ręce. Obstawiam tu jakiś problem sieciowy.

A co do dźwięku w kamerce, to normal masz najprawdopodobniej normalne ustawienia, a meeting - to spotkanie, czyli wyciszone :)
Karl
 


Re: Kilka pytań nowego użytkownika smartfona .

przez wlodarek1 » 26 paź 2013 14:51

Dzięki KARL za porady :D
Sytuacja w tej chwili jest taka że ; zainstalowałem na smartfonie program FILE EXPERT . W tym programie wybrałem opcję "udostępnij pliki poprzez DLNA i w tv pojawiło się nowe urządzenie DLNA o dość ciekawej nazwie ;
FILE EXPERT POWERED PAP4500TDUO. Ale i tak szajsung wywala "nieobsługiwany format pliku" . I wg panów na infolinii Samsunga tak jest prawidłowo bo ich tv ma odtwarzać pliki z urządzeń bezpośrednio podłączonych do portu USB w tv a nie pliki z dysku widocznego poprzez router :o Dziady jedne :!: W ustawieniach bibliotek w windowsmediaplayerze też pojawiło się nowe urządzenie FILE EXPERT....
Natomiast źle jest z pamięcią w fonie ; pokazała się ikonka z informacją o aktualizacji pakietu biurowego KINGSOFT OFFICE ; podczas pobierania tej aktualizacji wywaliło że aktualizacja nie może być dokończona bo zabrakło miejsca w pamięci :( I to się dzieje w warunkach ustawienia że nowe programy mają się instalować na microSD a INTERNAL MEMORY CARD jest pusta . Program pocztowy też wywala po angielsku coś w stylu ;
mail serwice stopped , usuń cośtam . Dlaczego mu tak brakuje tego RAM-u skoro internal memory card ma 1,89 GB wolnego miejsca :?: :!:

OO - zobaczcie co piszą na temat problemów z pamięcią na tym modelu smartfona inni użytkownicy ;
2. Mam wrażenie, że pamięć telefonu (nie ta wewnętrzna tylko PHONE STORAGE którą mi pokazuje jako 2,03GB) jest niedostępna dla aplikacji. Zainstalowałem kilka programów i wywaliło mi info że mało miejsca. Jak chciałem coś przenieść z pamięci wew. na pamięć telefonu to nawet nie mam takiej możliwości (brak przycisku - w tablecie mam wtedy przycisk "Przenieś na kartę SD" mimo iż karty SD nie ma ale wtedy właśnie przenosi na tą pamięć w tablecie). Też macie taki problem?

Dodam, że telefon jest po aktualizacji która była dostępna w telefonie. Nie wiem jak to się zachowywało przed nią.


:( :( :(
Użytkownik
 
Posty: 42
Dołączył(a): 23 paź 2013 16:52


Re: Kilka pytań nowego użytkownika smartfona .

przez Marvi » 26 paź 2013 18:51

Wygląda na to, że Prestigio skopało coś przy robieniu softu do smartfona i teraz Android się tam gubi. Możliwe, że jest potrzebna kolejna łatka programowa, żeby to poprawić, bo sam raczej nic nie wskórasz. Możesz kombinować, czy np. zresetowanie smartfona do ustawień fabrycznych coś pomoże, ale szczerze wątpię. Ciekawe, czy oni mają jakiś serwis gwarancyjny, infolinię itp.
Marvi
 


Re: Kilka pytań nowego użytkownika smartfona

przez wlodarek1 » 07 lis 2013 17:43

Czy jest jakiś sposób aby menu "ustawienia" w androidzie miało wygląd ikonek
a nie taki jak jest teraz . W windowsowym panelu sterowania można zmienić jego wygląd na zbiór ikonek . A czy można takie coś zmienić w androidzie :?:
2 sprawa ; dziś wyświetlacz mego smartfona zaczął wariować ;
gdy ja spokojnie przesuwałem po nim palcem zmieniał rozmiar czcionki , uruchamiały się programy których ikonek nie dotknąłem . Po całkowitym wyłączeniu fona i jego włączeniu po kilku minutach sytuacja wróciła do normy .
Czy u innych też występuje podobne zjawisko :?:
Użytkownik
 
Posty: 42
Dołączył(a): 23 paź 2013 16:52


przez Geek » 07 lis 2013 21:15

Nie ma takiego sposobu, nie da się zmienić wyglądu menu ustawień :(

Co do wyświetlacza, to miej nadzieję, że to się nie powtórzy, bo to albo jakiś błąd z softem, albo warstwa dotykowa będzie walnięta i tela będziesz musiał na gwarancję oddać.
Geek
 


Na forum NIE TRZEBA SIĘ REJESTROWAĆ aby coś napisać! Jeśli nie wiesz jaki smartfon lub tablet wybrać, albo masz jakiś problem natury technicznej - pisz śmiało. U nas zawsze ktoś pomoże i odpowie na Twój post!
Just Ask!
 

Następna strona

  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post
Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości
cron