Strona 1 z 1

Root i ROM producenta - czy to bezpieczne ?

PostNapisane: 17 cze 2014 17:37
przez mis19
Witajcie :)
Mam do was bardzo proste pytanie : Czy root smartfona jest bezpieczny ?
Od niedawna mam Galaxy S5, a z uwagi iż jest to bardzo drogi smartfon wolę najpierw zapytać niż od razu robić :/

Napiszę jeszcze czemu chcę zrobić roota:
otóż niestety, Galaxy S5 którą posiadam ma simlocka i branda w Orange.
Planuję zrobić roota i wgrać oryginalnego ROMa producenta.
CZY TO ZADZIAŁA ?

Proszę o pomoc :)

Re: Root i ROM producenta - czy to bezpieczne ?

PostNapisane: 17 cze 2014 22:44
przez Karl
Teoretycznie powinno zadziałać, jest nawet appka do usuwania simlocka: https://play.google.com/store/apps/deta ... xsimunlock

Ale pamiętaj, że każde rootowanie i grzebanie w sofcie to ryzyko. Zawsze może się zdarzyć, ze coś pójdzie nie tak i uwalisz smartfona na amen.

Re: Root i ROM producenta - czy to bezpieczne ?

PostNapisane: 18 cze 2014 12:58
przez mis19
No właśnie, o to ryzyko mi chodzi :/
Co do tej apki - nie jest napisane ,ze wspiera Galaxy S5 więc nawet z tym nie będę ryzykował( poczekam na update tej apki)
Dziękuję za pomoc, Pozdrawiam :)

Gdyby któs miał jeszcze coś do dodania to proszę bardzo, bo jeśli chodzi o modyfikację smartfonów z Andkiem to jestem kompletnie zielony :shock:

Re: Root i ROM producenta - czy to bezpieczne ?

PostNapisane: 18 cze 2014 21:21
przez Geek
Jak jesteś zielony to nie wiem, czy powinieneś się za to brać :( Lepiej zainwestuj w kod ściągający locka albo zanieś do serwisu, 50 złociszy i z głowy. Jak nigdy niczego nie flashowałeś, a kompy nie są Twoją mocną stroną, to chyba lepiej odpuścić, bo zwalić coś zawsze można.

Re: Root i ROM producenta - czy to bezpieczne ?

PostNapisane: 21 cze 2014 18:47
przez mis19
Chodzi mi bardziej o zdjęcie branda operatora, a nie sim locka, więc serwis tu raczej nie pomoże :/
"W komputerach" nie jestem zielony , tylko w samych smartfonach, których jeszcze nigdy tak nie modyfikowałem.

Re: Root i ROM producenta - czy to bezpieczne ?

PostNapisane: 21 cze 2014 20:25
przez Geek
Serwis też może zmienić soft, ale pewnie skasują więcej. Pamiętaj, że jak zmienisz soft to tracisz gwarancję... Ale oczywiście możesz coś takiego zrobić przy odrobinie wiedzy. Jak chcesz pogrzebać to daj znać, wtedy zapodam Ci jakiś mały instruktaż :) Ale bądź świadom ryzyka :P