Witaj,
wady, które wymieniłeś nt. SGS3 to mity. Owszem, są użytkownicy, którzy doświadczyli tego typu awarii - jednak są to jednostkowe przykłady. Obudowa S III faktycznie nie wszystkim przypada do gustu, bo jest plastikowa. Ma to jednak swoje zalety, bo cały smartfon jest przez to lżejszy, więc jak spadnie na ziemię to nie "gruchnie" z tak dużą siłą, jak metalowy. W każdym razie mogę Cię zapewnić, że miałem Samsunga pierwszej generacji - I9000 i po dwóch latach użytkowania, kilku upadkach na kafelki - nie było na nim większych śladów, a przecież plastikowy.
Już mówimy o obudowie, to popatrz np. na iPhone 5, który jest z "amelinium", które niestety się wygina i w spodniach z telefonu robi się banan. Więcej o tym było tu:
http://smartfan.pl/posiadacze-iphone-5- ... rzadzenia/Co do One X to faktycznie ludzie dość "gęsto" narzekają na słabą baterię.
Jeśli chodzi o przycinki w systemie, to w smartfonie za taką kwotę to nie powinno mieć miejsca. Najważniejsze, żeby urządzenie dostawało najnowsze aktualizacje systemowe - szczególnie Android 4.1 Jelly Bean, który kwestię "lagów" prawie całkowicie eliminuje.
Jakie są moje propozycje?
- jeszcze raz zastanów się nad S III, to świetny smartfon, który na bieżąco dostaje aktualizacje i ma ogromne wsparcie użytkowników, bo sprzedaje się naprawdę doskonale. Obudowę najlepiej sprawdź w jakimś sklepie a o wytrzymałość się nie martw, bo nie ustępuje aluminiowym. Jak się martwisz o usterki płyty głównej to kup smartfon na gwarancji, a przez dwa lata będziesz o to spokojny
- LG NEXUS 4 - doskonały sprzęt, chociaż nie ma zbyt dobrego aparatu. Na Allegro spokojnie znajdziesz egzemplarze w Twoim przedziale cenowym. Niestety, ten telefon nie jest oficjalnie u nas sprzedawany, więc może być problem z gwarancją - na której Ci chyba zależy.
- Sony Xperia ion - ekran HD 4.55-cala, aparat 12 MP, planowana aktualizacja do v4.1 (Jelly Bean), procek dwa rdzenie 1.5 GHz i 1 GB RAM - cena nieco ponad 1600 zł
- Sony Xperia T - jeszcze lepszy, niż ten wyżej, ceny ok. 1500 zł, ma dużo wydajniejszy procesor (Krait) i 13 MP aparat
- HTC One X+ - to propozycja na koniec, niestety trochę ponad Twój budżet - ma większą baterię i sporo więcej pamięci wewnętrznej.